divendres, 13 de desembre del 2013

Los Vecinos Catalanes / Els Veïns Catalans



Entrada bilingüe.
Para todos los que quieran conocer el punto de vista de muchos catalanes.


Imaginaros que vivís en una Comunidad de Vecinos de ocho plantas, y que durante años habéis estado sufriendo los ruidos de los vecinos: gritos, música alta, sillas arrastrándose por el suelo. En fin, todo muy molesto, pero de una cierta habitualidad cuando se vive en bloque. Vosotros mismos lo habéis hecho de vez en cuando.
Pero de repente empiezan las filtraciones de agua. A algún vecino de arriba se le ha reventado una cañería, y ahora empezáis a sufrir las consecuencias. Es evidente que en seguida se acudiría al presidente para dar parte, y se contactaría con el vecino para que intentase detener la fuga.
El problema nace, cuando ves que las filtraciones en tu piso, apenas les importa a los otros. Se pasan la pelota de unos a otros, y no hay nadie que parezca realmente interesado en solucionarlo. Unos dicen que la fuga viene del sexto, otros del séptimo y otros del octavo. Te da igual de donde venga, pero tú quieres que se solucione el problema de una vez.
Entre rifirrafes van pasando los meses y los años, y aquella pequeña filtración ya se ha convertido en una grotesca mancha que cubre todo el salón y parte de la cocina. Tú que siempre has pagado religiosamente todas las cuotas de comunidad y has afrontado derramas extra, ahora te encuentras que no te hacen ni caso. Por mucho que se discuta, lo único que dan son malas excusas.
Al final te enteras que tus otros vecinos del rellano padecen los mismos problemas, que tu.
Y yo os pregunto:
¿Ante una situación como esta, a quien corresponde la decisión de decidir si se quedan o si se van?
No conozco a ninguna Comunidad de Vecinos que haya hecho una votación para decidir si unos vecinos tenían que quedarse o irse. Eso es una decisión Exclusiva de los afectados.
Otra cosa muy distinta, son las decisiones que pueda tomar la Comunidad, para solucionar el problema de las filtraciones, y que los afectados se planteen quedarse o no.

Imaginaros que los afectados, son los vecinos catalanes, y entenderéis porqué quieren hacer una consulta. Están hartos de las goteras y las falsas promesas, y tienen todo el derecho a decidir si quieren quedarse en el piso o si se van.



 
*************


Imagineu-vos que viviu en una Comunitat de Veïns de vuit plantes, i que durant anys heu estat patint els sorolls dels veïns: crits, música alta, cadires arrossegant-se pel terra. En fi, tot molt molest, però d'una certa habitualitat quan es viu en bloc. Vosaltres mateixos ho heu fet de tant en tant.
Però de sobte comencen les filtracions d'aigua. A algun veí de més amunt se li ha rebentat una canonada, i ara en comenceu a patir les conseqüències. És evident que de seguida s’avisaria al president per informar-lo, i es contactaria amb el veí perquè intentés aturar la fuga.
El problema neix, quan veus que les filtracions en el teu pis, amb prou feines els hi importen. Es passen la pilota dels uns als altres, i no hi ha ningú que sembli realment interessat en solucionar-ho. Uns diuen que la fuita ve del sisè, altres del setè i altres del vuitè. T’és igual d'on vingui, però tu vols que es solucioni el problema d'una vegada.
Entre picabaralles van passant els mesos i els anys, i aquella petita filtració ja s'ha convertit en una grotesca taca que cobreix tot el menjador i part de la cuina. Tu que sempre has pagat religiosament totes les quotes de comunitat i has afrontat derrames extra, ara et trobes que no et fan ni cas. Per molt que es discuteixi, l'únic que donen són males excuses.
Al final t'assabentes que els teus altres veïns del replà pateixen els mateixos problemes, que tu.
I jo us pregunto:
Davant una situació com aquesta, a qui correspon la decisió de decidir si es queden o si s’en van?
No conec a cap Comunitat de Veïns que hagi fet una votació per decidir si uns veïns havien de quedar-se o anar-se'n. Això és una decisió exclusiva dels afectats.
Una altra cosa molt diferent, són les decisions que pugui prendre la Comunitat, per tal de solucionar el problema de les filtracions, i així fer que els afectats es plantegin quedar-se o no.

Imagineu-vos que els afectats, són els veïns catalans, i entendreu per què volen fer una consulta. Estan farts de les goteres i les falses promeses, i tenen tot el dret a decidir si volen quedar-se al pis o si se'n van.

5 comentaris:

  1. Un ejemplo simple y claro, que ayuda a entender lo que sienten muchos catalanes.
    Negar el problema, no ayuda a solucionarlo.

    ResponElimina
  2. Massa simple, l'exemple, però està bé per la gent que ni tan sols ha reflexionat sobre el tema. Jo hi afegiria que els veins han posat normes restrictives que només afecten als catalans, que els hi fan boicot i els critiquen amb tothom, els insulten, i en ocasions els agredeixen.I que molt abans d'estar aquests catalans, hi havia els seus pares, avis, avantpassats, i tots van rebre mals tractes. I que els catalans sobretot, són un dels motors de l'edifici i que els hi han estat xuclant la sang alhora que els deien que eren uns garrepes i insolidaris, tot i que les xifres demostraven el contrari.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Completament d'acord que el text no plasma ni de tros els antecedents que hi ha hagut durant aquests anys, però jo l'enfocava més a la negació sistematica que fan des del Govern Central, dient que els Catalans no tenim dret a decidir.
      Tenim el mateix dret que uns llogaters que estan farts de la Comunitat a on Viuen! D'aquí la idea del relat! :P
      Merci per llegir el bloc i opinar!

      Elimina
  3. Es un ejemplo simple. Y seguro que muchos de los que no están de acuerdo con el referendum en cuestión, no tendrían ninguna duda de que ellos, como vecinos, tienen todo el derecho a decidir. Quizá leyendo este relato se den cuenta de que complicamos las cosas simples.
    Pero yo creo que las cosas simples se complican siempre que no se quiere dar una solución.
    Dejando de lado de que si hace 300 años nos amenazaron, nos hundieron etc... etc... hago un llamamiento a que la gente piense sobre el tema de la manera más objetiva posible, sin rencores de ningún tipo y reflexione. Está claro que las sociedades avanzan y cambian, para bien o para mal, pero lo hacen y las leyes están ahí para el pueblo y no al revés. Esas leyes deberían poder cambiarse, y pueden cambiarse, sólo hace falta que haya voluntad del legislador.
    En mi humilde opinión, no es tan negro como lo pitan los contrarios ni tan blanco como los que están a favor de hacer una consulta. Es una simple consulta y como en todas habrá un bando que perderá.
    Espero que sea cual sea el bando que caiga, el pueblo y los políticos, tanto de Cataluña como del resto de España, acepte el resultado de forma que nos sintamos orgullosos de nuestras reacciones.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els dos sabem que malauradament no serà així. En la política espanyola i catalana, ningú reconeix una derrota electoral, i a menys que sigui unànime, ho intentaran camuflar de mil maneres diferents.
      És curiós que s'omplin la boca amb la paraula "Democràcia" (literalment Poder del Poble), i després no deixin exercir el dret bàsic d'opinar!
      Coincideixo amb tu, que si hi hagués una voluntat real d'entesa, segurament es podria arribar a un acord, però mentre es parli del conflicte entre Espanya i Catalunya, ja no es parla ni d'atur, ni de retallades!
      A veure com acabarà tot! :P

      Elimina