dijous, 10 de gener del 2013

Un Món sense Polítics


Dedicat al Gerard, per plantejar-me un tema tan atrevit.

Imaginem que existeixi un món sense polítics. Així d’entrada segur que més d’un ja somriu davant la idea, però analitzat fredament, és evident que per arribar a tal situació, hauríem de parlar o d’una societat més compromesa i avançada socialment, o d’una altra on la desafecció política fos tan gran que la gent s’hagués revelat contra la classe política. Com que aquí tenen cabuda tots els Móns imaginats, donareu una ullada a tots dos.
En el primer cas, on les coses s’han fet de forma pacífica, gaudeixen d’un estil de vida força semblant al nostre, però la concepció de la política és completament diferent. Aquí la transició començà a les urnes i anà avançant imparable, emparada en una democràcia en la que sempre han cregut.
Existeixen lleis, deures i obligacions per la ciutadania, i s’interelacionen amb els diferents pobles establint llaços de comunicació i comerç com el de tants altres móns. Però aquí s’han saltat l’esglaó dels polítics. Es creuen completament preparats per governar-se a si mateixos, sense la necessitat d’escollir permanentment càrrecs electes. La globalització ha deixat de ser interessant, i el seu cercle d’actuació acostuma a ser com a molt continental. Es reuneixen setmanalment, i hi ha Àgores per tot arreu, construïdes per tal de fomentar el debat públic i les preses de decisions que el poble requereix. Cada poble o ciutat vetlla pels seus propis interessos, conscient que potser necessita diversos pobles veïns per poder obtenir tots els serveis que la seva societat demanda.
Per això en moltes ocasions s’han acabat unint, mitjançant acords de col·laboració, o formant petites regions concebudes per defensar amb una sola veu els interessos davant les grans ciutats, des d’on sempre surten les exigències més difícils de complir.
Però tornant al tema polític. Sí que hi ha representants dels pobles que s’envien a reunions de país, però no s’hi dediquen de forma exclusiva i l’únic que perceben és una petita quantitat de diners, per les jornades de treball perdudes. Són càrrecs cíclics que un munt de gent ha ocupat.
No cobren sous vitalicis un cop jubilats, ni tenen més privilegis que els que mai han ocupat el càrrec.
En l’altra part de la balança, en un món més fosc hi trobem l’altra cara de la moneda. Una societat, que durant anys ha estat tan indignada amb la classe política, que ha acabat assimilant que podien prescindir d’ella.
Reneguen de la corrupció que segons ells va implícita en aquest sistema i han aprés a gestionar-se entre ells. Actuen més com a petits grups que com a ciutats cohesionades. Aquí hi hagueren molts disturbis en el passat, i encara ara no és un lloc massa segur. Enderrocar els polítics, anà vinculat a la queixa davant el poder econòmic predominant i les classes benestants. Hi hagué robatoris, saquejos i judicis a peu de carrer on es condemnaven a diversos personatges acusats de ser responsables de tot el mal causat a la societat.
Grans fortunes abandonaren ràpidament el país on havia esclatat la revolta, però aquell polvorí ràpidament s’estengué per tot arreu i al final quedaren ben pocs llocs al marge d’aquests aires de canvi.
Ara la societat viu en una calma tensa. Ja no hi ha disturbis, i els saquejos són puntuals. Les petites colònies que s’han format han après que no poden viure atacant-se mútuament, però sempre hi ha grups rebels que es mostren intransigents o es creuen més poderosos que els seus veïns.
Els suborns per aconseguir immunitat són a l’ordre del dia.
Alguns nostàlgics enyoren als polítics, són els més vells del poble. Ells havien conegut l’antic sistema parlamentari i ara no els sembla tan dolent. Per això somriuen complaguts quan les noves fornades de joves, indignats amb la sensació d’inseguretat que viuen, han començat a plantejar la possibilitat de pactes i unions, formant grups més grans que puguin plantar cara als saquejadors. Hi ha grans comunicadors que saben convèncer a la massa. Un bon grapat dels oients han acabat creient que gent com aquella és la que hauria de portar les regnes del seu poblat.
No saben que la llavor de la Política ha estat plantada de nou.

Evidentment entre aquests dos exemples hi ha un ampli ventall que tindrien cabuda en aquest bloc, però he volgut agafar pols oposats perquè el contrast fos radical.
Ja que aquest és el particular sentit de l’humor del destí: Quan es llença una moneda a l’aire, mai es té la certesa de quin costat caurà.


Aquesta imatge té drets d'autor

4 comentaris:

  1. He de reconèixer que crec en el sistema democràtic que tenim (tot i que sóc de la opinió que s’haurien de retocar moltes coses), potser per això m’ha costat més imaginar-me aquest món.
    Gràcies Gerard pel repte! Espero crítiques, noves interpretacions d’aquest món, o qualsevol comentari que vulgueu aportar!

    ResponElimina
  2. Anarquiaaaaaaaaaaaaa! :P
    Bé, m'agrada molt com has exposat les dues cares de la moneda ( o les dues vessants de la idea àcrata). Quan era més joveneta i creia en utopies, somiava en la bondat de l'home i en un món feliç basat en la solidaritat i la llibertat, sense polítics ni governants. Creia que es podia viure així, amb un ordre social natural de bonhomia i germanor, amb respecte, etc, etc. Però amb els anys el somni s'anà esvaint i cada cop tenia més clar que la humanitat no es sap comportar en societat i que necessitem un govern. El problema és que no ens deixen triar COM han de ser les coses, i ens controlen només per que no soterrem el poder regnant, no ens governen pel bé comú de tots, sino pel propi bé de les seves butxaques i interessos personals. Quant més entenc de política més anarquista em torno, però quant més conec als humans, més por em fa l'anarquia. No sé si m'he explicat bé. :P

    ResponElimina
    Respostes
    1. T'has explicat Perfectament! I comparteixo la teva idea!... Si els humans fossim perfectes (o no tan egoistes) es podria plantejar l'Anarquia, però som incomformistes de mena, així q ens acabaríem trepitjant els uns als altres. Necessitem lleis que ens regeixin, però en el model actual hi ha un munt de forats q s'haurien d'arreglar (i els q tenen el poder per fer-ho mai troben el moment)

      Elimina
  3. Crec que passaria la segona opció jo, que acabariem trobant a faltar aquesta gent de la què tant ens queixem sempre, sincerament... de polítics n’hi ha alguns que són "pip", també són fills de la gran "pip", i n’hi ha alguns altres que són una colla de "pips", però hi ha molts i molts polítics que són honestos i encara n’hi ha d'aquests, que ho fan amb o sense dedicació exclusiva i amb o sense ànim de lucre... el problema actual és que en els mitjans de comunicació, si surt un polític que ha fet alguna acció malament, ho repeteixen tant i tant i busquen tant "merder", que sembla que tota la classe política del país sigui igual.

    El que sí que crec que s'hauria de canviar són les accions que es prenen quan s’ha detectat a un d'aquests "pips", no pot ser que a alguna gent per descarregar-se cançons per internet per exemple... tingui més sanció que una persona que ha estafat diners públics en grans quantitats.

    L'altre gran problema també es la gent "normal", que n’hi ha molts més de "pips" que de "pips polítics", el que passa és que no se’n parla tant a l'engròs, passen desapercebuts, i el dia següent poden sortir al carrer i tornar a delinquir.

    En resum... que amb l'anarquia treuriem un munt de "pips polítics" del mig, i l'únic que aconseguiriem és que un major nombre de "pips" podessin fer de les seves per aquest món, i en poc temps crec jo que ni els drets humans s'acabarien respectant.

    Per cert, sempre es critica que els polítics ajuden més als més poderosos, etc, etc.... suposo que sabeu que amb una anarquia desapareixerien els polítics, però els que dominarien més seguirien sent aquesta gent tant poderosa, només hi hauria una diferència, que dins l'anarquia, la persona aquesta poderosa no tindria límits en els seus actes, actualment aquesta gent fan ràbia, però almenys hi ha uns límits que no gosen traspassar.

    Ànims Jordi, i a seguir escribint.

    ResponElimina