dimarts, 7 de maig del 2013

Sense Mòbils ni Internet



Imaginem que existeixi un món on per culpa d’una guerra tecnològica, s’hagin inutilitzat la majoria d’aparells electrònics dels que disposaven, i que tots els que es fabriquen de nou continuen sense ser plenament operatius.
Exacte, en aquest món s’han quedat sense mòbils, internet, míssils teledirigits, televisió digital i tot allò que funcioni a través de satèl·lits.
Davant el pànic causat en molts de vosaltres davant la simple idea del que aquí es proposa, deixeu-me que us expliqui com ha estat possible.
No es tracta d’un atac d’electromagnetisme que ha fregit tots els aparells elèctrics, sinó d’una destrucció sistemàtica de tots els satèl·lits que orbiten al voltant del planeta. Fa anys, en plena cursa tecnològica, es desenvolupà un revolucionari programa intel·ligent de defensa, que acabà posant en evidència als humans pretensiosos que l’havien creat.
De la nit al dia, tot objecte que aquella arma detectava orbitant al planeta, acabava sent destruït per un complex sistema d’autodefensa controlat pel programa. L’arma, batejada com a Fly, només permetia que orbitessin els satèl·lits que ell controlava.
D’això ja fa més de cinc anys, i durant tot aquest temps ni un sol satèl·lit nou ha pogut ser posat en òrbita. Així que fa cinc anys que la gent d’aquest món està apagada tecnològicament.
Disposen d’ordinadors sense connexió a la xarxa, s’ha tornat al telèfon per cable i no funciona ni un sòl mòbil. A internet tan sols s’hi pot accedir per cable de telefonia, però la velocitat és molt lenta i la major part de pàgines no estan operatives.
Podeu imaginar el gran trauma que ha suposat per ells aquest retrocés tecnològic?
El ritme de vida modern s’havia lligat a la evolució que patia el sector de noves tecnologies. Era un gran mercat per explotar i les companyies s’afanyaren a intentar fer-se imprescindibles.
Les joves generacions foren les què patiren més dependència. Enganxades tot el dia al mòbil i a les xarxes socials, vivien condicionades a les influències que arribaven de la xarxa. Es buscava el fanatisme. Ja fos en grans marques o estrelles emergents de la música i el cine. S’havia d’estar sempre a primera línia mediàtica per no acabar relegat a un tresor del passat.
El model resultant fou el que la gent s’acostumà a la immediatesa i a la comoditat. Tot ho aconseguien a l’instant, introduint el què volien saber al buscador de torn. La política de l’esforç es substituí per l’exigència d’estar sempre connectats, ja que segons ells –i moltes campanyes de màrketing recolzaven la idea-, s’havia d’estar connectat per tal de tenir tot el que necessitaven.
Foren molts ciutadans els que cregueren i assimilaren sense qüestionar tal dependència, i és clar, l’hòstia fou més forta.
Sense mòbils ni internet, la gent es traumatitzà. Havien passat tantes hores connectades a la xarxa que ara sentien que els hi faltava alguna cosa. Fou com si els hi haguessin extirpat una part del cos. Molts es convertiren en inadaptats. Viure sense mòbil ni internet, que els permetia estar connectats amb els altres a totes hores, fou com haver de respirar sense pulmons. Impossible. S’hagueren de reeducar, però molts no ho superaren. S’arribà al suïcidi. Les víctimes asseguraven que no estaven preparades per una vida a càmera lenta com la que els oferia aquell món sense mòbils ni internet d’alta velocitat.
I és cert. Aquesta és una de les característiques d’aquest món. Els seus habitants han recuperat la calma i la pausa, que un món connectat durant les vint-i-quatre hores del dia, no oferia.
El problema és que la gran majoria no volia aquesta calma, i menys haver de tornar a esforçar-se per obtenir unes coses que gràcies a la xarxa eren immediates.
No hi ha trauma més gran que haver tingut i haver perdut alguna cosa, ja que el record d’aquells moments s’acaba magnificant i és recordat com si fos el tresor més gran que mai haguessin tingut.
Tan sols les noves generacions que mai hagin conegut aquesta tecnologia podran passar pàgina. No obstant, la ferida que encara sagna en aquell món, tardarà molt temps a cicatritzar.
És horrible no tenir cobertura.
 
Aquesta imatge té drets d'autor.

6 comentaris:

  1. Aquesta és la gran por de la Societat Moderna... I si un dia ens quedéssim sense la tecnologia que creiem imprescindible?!
    Gràcies Anahi per la proposta! :P

    ResponElimina
  2. Hahaha, que trist que sigui cert. Però vols dir que no és millor viure amb tot això? Quan era adolescent i no existien els mòbils low-cost ( o sigui, que només tenien mòbils els alts executius, i gent de calés)em feia molt pal quedar amb algú i que arribés tard. No poder trucar a aquella persona, o haver de gastar les poques pessetes que tenia en una cabina, em ratllava un munt. I amb internet he descobert tot un món (el racó català, blocs com aquest, música vella de franc que mai hagués cregut que trobaria a la xarxa...). El problema no és la tecnologia, sino l'obsessió que genera. Com diuen als Edukadors: "El culpable no és qui va inventar la pistola, sino qui apreta el gallet".

    Molt bo tot l'article, tractaré de posar-me al dia amb els altres, que ja vaig molt endarrerida. :P

    Per cert, m'ha recordat a la sèrie Revolution. :)

    ResponElimina
  3. XD, pues yo no tengo internet en casa, y la gente se sorprende y me mira como: "TU ESTAS LOCA! Y COMO VIVIES?!"
    Internet, el móvil... todo es realmente un avance con muchas ventajas pero el abuso es nefasto.
    Antes quedabas con alguien y si no llegaba a la hora te esperabas en un banco y veías pasar a la gente hasta que llegaba.
    Ahora llegas al sitio acordado y cuando llega la hora (o incluso antes) ya estás avisando que estás allí y preguntando cuándo llega él/ella. Y durante la espera estás charlando con otra persona.
    ¿Hay algo de malo estar sentado en un sitio, mirando, pensando, en silencio... simplemente esperando?¿No crea alguna enfermedad mortal?
    Al contrario el estrés, el "corre que estamos perdiendo 5 minutos de mi vida" eso.... es una enfermedad.

    *Sí, me declaro culpable de estar en el metro y leer un libro de hojas que pasar y tapa, el cual siempre pesa!
    *Sí, me declaro culpable de ir en el autobús simplemente mirando, mientras a mi alrededor están todos moviendo sus dedos con una agilidad sorprendente con el móvil en la mano.
    *Sí, me siento culpable de abstraerme pensando en mis cosas mientras espero a un/a amigo/a.

    Utiliza la tecnología con moderación.

    ResponElimina
  4. Hombre, teniendo en cuenta que a lo mejor la otra persona llega tres horas tarde(me ha pasado) y que para verla has tenido que coger un tren y dos autobuses, pues sí, tiene algo de malo, porque no solo pierdes el tiempo sino también el dinero. Y es por cosas así que comencé a fumar. XDD Suerte que lo dejé.
    No es una enfermedad el pensar que pierdes cinco minutos de tu vida cuando estás trabajando más de ocho horas al día y tienes poquíssimo tiempo para tu familia y amigos. Aparte de las tareas que te queden por hacer en casa, en caso de estudiar o dedicarte a un hobby.

    Yo utilizo la tecnología con moderación, que tenga ebook, mobil y internet no significa que no tenga sensibilidad, ni vida social en persona, ni momentos de reflexión. ;) Como he dicho antes, el problema es la gente sin control, pero por suerte no conozco muchos que estén tan enganchados. Será que la vida en el campo nos hace más humanos.

    ResponElimina
  5. És evident que la tecnlogia, en la seva mesura, ens ha facilitat molt la vida, i ens ha obert un ventall molt ample de possibilitats que abans es veien reduides per les nostres limitacions.
    Ara bé, sembla q el nostre ritme diàri (i aixó es nota moltissim a Bcn), ens obligui a estar permanetment connectats.
    Evidentment cadascú és lliure de disposar del seu temps lliure com vulgui, però és cert q s'està perdent la calma (com comentava al relat) -als pobles per sort encara resistim i ens ho prenem amb més tranquil·litat).
    Resumint, que els mobils i internet ens han facilitat la vida, però q la gent prefereix Whatapejar i renegar abans que contemplar en silenci a la gent que l'envolta, mentre espera a algú, q com sempre arriba tard! jajaja

    ResponElimina
    Respostes
    1. És que la gent que ens envolta sovint és massa ensopida i trista com per observar-la. :S El món està fatal. ¬¬

      Elimina